با واگذاری دو باشگاه بزرگ فوتبال ایران یعنی پرسپولیس و استقلال که رییس سازمان خصوصی سازی آن را تحولی تاریخی می داند، این امیدواری ایجاد شده که وضعیت مالی سرخابی های پایتخت بهبود پیدا کند.
به گزارش وبگردی، صنعت فوتبال در جهان از مزایا و امکانات اقتصادی بسیاری بهره مند است که از آن جمله می توان به سه بخش عمده شامل درآمدهای روز مسابقه، امور تجاری و حق پخش رسانه ای نام برد. در سال 2018 به طور متوسط 40 درصد درآمد باشگاه های پردرآمد جهان حاصل از فعالیت های تجاری، 43 درصد از طریق فعالیت های رسانه ای و فروش حق پخش مسابقات و 17 درصد در پی فعالیت های روز مسابقه از طریق فروش بلیت و اقلام باشگاه حاصل شده است.
با این وجود باشگاه های لیگ برتری فوتبال ایران، بخصوص پرسپولیس و استقلال که تا روز گذشته به نوعی تنها تیم های دولتی محسوب می شدند از بخش قابل توجیه از درآمدهای معمول باشگاه های فوتبال جهان محروم هستند. از طرف دیگر به دلیل مدیریت واحد دولت بر دو باشگاه پرسپولیس و استقلال با هشدار محرومیت از مسابقات آسیایی مواجه بودند.
استقلال و پرسپولیس در طول دهه های گذشته به نوعی از مهم ترین تیم های فوتبال ایران محسوب شده اند. علاوه بر آن که این دو باشگاه سکوی پرتاب بسیاری از فوتبالیست های ایرانی به تیم های خارجی بوده و هستند بعضا استخوان بندی تیم ملی را نیز بازیکنان این دو باشگاه تشکیل می دهند. بنابراین تقویت سرخابی ها می تواند به نوعی تقویت صنعت فوتبال در ایران و متعاقبا تیم ملی باشد.
بدهی حدود 1600 میلیارد تومانی سرخابی ها
از سوی دیگر به دلیل مشکلاتی که طی دهه ها در مدیریت سرخابی های پایتخت وجود داشته پرسپولیس با 826 میلیارد تومان بدهی و استقلال با حدود 770 میلیارد تومان بدهی انباشته مواجه است.
اما پس از حدود 13 سال که زمزمه واگذاری پرسپولیس و استقلال به بخش خصوصی مطرح شد، سرانجام روز گذشته این اتفاق رخ داد. دیروز در فرابورس ایران 85 درصد از سهام باشگاه استقلال از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت های تابعه آن شامل شرکت های پتروشیمی شهید تندگویان، بوعلی، پارس و بندرامام خمینی و همین مقدار از سهام باشگاه پرسپولیس نیز توسط بانک های شهر، ملت، تجارت، صادرات، رفاه و اقتصاد نوین انتقال پیدا کرد.
امروز ساعت 10:30 صبح آیین واگذاری دو شرکت استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی با حضور وزرای اقتصاد و ورزش و سرپرست سازمان خصوصی سازی برگزار می شود.
اگرچه برخی کارشناسان نسبت به این نوع از خصوصی سازی که آن را واگذاری به بنگاه های شبه دولتی می دانند نقدهایی وارد کردند اما این واگذاری ثمراتی را نیز در پی داشت. تفکیک مدیریت دو باشگاه و اقدام برای خصوصی سازی آنها می تواند مهم ترین فواید این واگذاری باشد.
ابراهیم بازیان ـ سرپرست سازمان خصوصی سازی در این باره گفته که با واگذاری حداکثری سهام دولت به دو کنسرسیوم ما امروز از دولتی بودن دو باشگاه پرسپولیس و استقلال فاصله گرفتیم و شاهد دو مشتری راهبردی برای پرسپولیس و استقلال هستیم.
اقتصاد دو باشگاه شکوفا می شود
وی افزود: در کنسرسیوم بانکی، یکی از بانک های کاملاً غیردولتی یعنی بانک شهر پا به میدان گذاشتند. سهام دار اصلی بانک شهر، شهرداری تهران است و به نوعی شهرداری یک نهاد امور دولتی با زیرساخت هایی در حوزه مدیریت شهری است و یکی از فرصت هایی است که می تواند در شکوفایی فعالیت های ورزشی این تیم بزرگ و نام آور ایفای نقش کند.
بازیان درباره خریدار باشگاه استقلال هم گفت: می بینیم یک مجموعه نفتی موفق با کنسرسیوم شرکت های وابسته خود پا به میدان گذاشت. این اقدام کاملاً با نگاه امید به آینده و با نگاه کاملاً متفاوت در مقایسه با گذشته رقم خورد.
رییس سازمان خصوصی سازی تاکید کربد: یک بحث دیگر مالکیت باشگاه ها بود که تقریباً با این عرضه منتقل می شود؛ بحث دیگر، مدیریت آنهاست که در یک مرحله بررسی اهلیت و صلاحیت صورت گرفت؛ آن هم در کمیته تخصصی سازمان خصوصی سازی با حضور دستگاه های مرتبط و فرابورس که به لحاظ کفایت مالی، توانایی متقاضیان مورد بررسی قرار گرفت.
بازیان با اشاره به بررسی اهلیت داوطلبان از سوی سازمان خصوصی سازی و سازمان فرابورس گفت: بخشی از اهلیت ها ناظر به مدیریت این باشگاه خواهد بود. هماهنگی خوبی میان وزارت ورزش و وزارت اقتصاد انجام شد. با این ویژگی ها 85 درصد از سهام دو باشگاه به مجموعه هایی واگذار شد که امید و نشاطی را ایجاد می کنند؛ هواداران پرسپولیس و استقلال هم نگاه امیدوارانه به آینده این دو باشگاه دارند.
وی تاکید کرد: دولت سیزدهم ادعا و افتخار می کند که پروژه های نیمه تمام را تمام می کند؛ در سازمان خصوصی سازی هم در حوزه واگذاری، پروژه های نیمه تمامی داریم که با این واگذاری دولت، برگ برنده ای را در حوزه واگذاری ها دستش گرفت.
امیدواری نسبت به استفاده از حق پخش تلویزیونی
بازیان با بیان ایان که نگاه امیدوارانه ای در باشگاه های پرسپولیس و استقلال ایجاد می شود، گفت: در فضای مدیریت ورزش کشور نیز امیدواری ایجاد شده و با تدابیری که دراین مدت صورت گرفت، امیدوار هستیم در آینده اخبار خوبی از حوزه مجموعه مالکین جدید این مجموعه ها داشته باشیم.
وی با اظهار امیدواری نسبت به بهبود اقتصاد ورزش و بهره بردن دو باشگاه از تولید برنامه و حق پخش گفت: ان شاءالله بعد از این مدت، این روز را به عنوان یک روز تاریخی در کشور و واگذاری این دو باشگاه مهم خواهیم داشت و این امکان پذیر نبود جز در یک تعامل همه جانبه و همسو در جهت انجام یک اقدام بزرگ مردمی.
پایان خبر وبگردی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اقتصاد فوتبال ایران رونق می گیرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اقتصاد فوتبال ایران رونق می گیرد؟"، کلیک کنید.