وبگردی/خراسان جنوبی خُراشاد روستایی است واقع در 24 کیلومتری جنوب شرقی بیرجند و واقع در استان خراسان جنوبی. این روستا به سبب نخبه پرور و عالم خیز بودن، صنایع دستی و نیز زیبایی طبیعی آن شهرت دارد و از جمله جاهای دیدنی بیرجند محسوب می شود.
نام خُراشاد، نامی یگانه بوده و بنا به گفته مرحوم دکتر محمد اسماعیل رضوانی (پدر علم تاریخ معاصر ایران که خود زاده این روستا بود) برگرفته از زبان پهلوی و به معنی محل طلوع خورشید است.
دلیل این نامگذاری، واقع شدن این روستا در میان دره ای شرقی-غربی است که از شرق به کوهستان باقران و از غرب به دشت خراشاد ختم می گردد. با توجه به واقع شدن این روستا در ابتدای دره، از نظر مردم محلی، اولین روستای از مجموعه روستاهای واقع در دره خراشاد می بوده که خورشید بدان می تابیده است.
در لغت نامه دهخدا در سال 1345 در مورد خراشاد چنین نوشته شده است: «قریه ای است از بخش حومه شهرستان بیرجند، واقع در سی هزار گزی جنوب بیرجند. این ناحیه کوهستانی با آب وهوای معتدل و 928 تن سکنه فارسی زبان است. آب آن از قنات و محصولاتش غلات، زعفران و سردرختی است. اهالی به کشاورزی و قالی بافی گذران می کنند و راه آن اتومبیل رو است. مزرعه گنج آباد و میرزاملک و علی آباد و سالم آباد جزء آن است. در آنجا دفتر ازدواج و طلاق و دبستان وجود دارد.»
این روستا از روستاهای مهاجرپذیر استان خراسان جنوبی است که هرساله خانوارهایی از مرکز استان به این روستا مهاجرت و در آن ساکن می شوند.
طبیعت و آب وهوا
این روستا به دلیل قرار گرفتن در رشته کوه باقران، آب و هوایی معتدل و کوهستانی دارد که به همراه سرسبزی و زیبایی و نیز وجود کوه های سبز رنگ افیولیتی، روستا، چهره ای ییلاقی و تفرجگاهی به خود گرفته است، به طوری که به نام طرقبه بیرجند شناخته می شود. در سال های اخیر، ساخت وساز ویلاهای تفریحی و اقامتگاهی رشد فزاینده ای گرفته است. این ویلاها را اشخاص و برخی از سازمان ها ساخته اند که نقش تفرجگاهی خراشاد را پررنگ تر کرده است. در همسایگی خانه های گلی و روستایی از لابه لای شاخه های خشکیده درختان، خانه هایی ویلایی ساخته شده که طبق اصول شهرسازی میان باغ ها جلب توجه می کند. این ساخت وسازهای جدید و شیک فقط به دامنه ارتفاعات محدود نشده و به صورت پراکنده حتی به بلندی صخره ها نیز گسترش یافته است.
تاریخچه روستا
تاریخچه روستای خراشاد، به پیش از اسلام بازمی گردد. وجه تسمیه این روستا، خود نشان از تاریخ چند هزار ساله این روستا دارد. همچنین وجود آثاری مانند قبرستان زرتشتی ها (گبرها) در نزدیکی کاریز خراشاد، قلعه و تونل های زیرزمینی (که برای مقابله با یورش ترکمن ها ساخته شده اند)، واقع شدن در 4 کیلومتری روستای کوچ و نگاره های لاخ مزار و… نشان دهنده تاریخ بس قدیمی و دیرین این روستا است.
وجه تسمیه
نام خُراشاد، نامی یگانه بوده و بنا به گفته مرحوم دکتر محمد اسماعیل رضوانی (پدر علم تاریخ معاصر ایران که خود زاده این روستا بود) برگرفته از زبان پهلوی و به معنی محل طلوع خورشید بوده و علت آن نیز واقع شدن این روستا در میان دره ای است که به طرف شرق باز گشته و به دشت خراشاد متصل می شود. در نتیجه با توجه به واقع شدن این روستا در ابتدای دره، از نظر مردم محلی، اولین روستای از مجموعه روستاهای واقع در دره خراشاد می بوده که خورشید بدان می تابیده است.
مردم این روستا از نژاد پارس هستند و به زبان فارسی تکلم می کنند. ویژگی رفتاری و شخصیتی مردم خراشاد، آنان را مردمی آرام صلح جوی، بافرهنگ و علم دوست معرفی کرده است. به طوری که اولین دبستان در منطقه، به نام دبستان دقیقی در سال 1322 به همت دکتر محمد اسماعیل رضوانی در این روستا ساخته شد. از ویژگی های جالب توجه خراشاد، پرورش افراد و شخصیت های موفق و نخبه بسیاری در زمینه های علمی، فرهنگی و اقتصادی است که بسیار بیشتر از ظرفیت یک روستا 1000 نفری است. به طوری که این منطقه را به مانند منطقه فراهان در استان مرکزی به عنوان یک روستای نخبه پرور در سطح ایران معرفی کرده است.
صنایع دستی
خراشاد به عنوان نخستین روستای هدف صنایع دستی کشور از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری معرفی شده است و از جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی به شمار می رود. پارچه بافی سنتی خراشاد یا توبافی به زبان محلی، یکی از مهم ترین صنایع دستی استان خراسان جنوبی است، به طوری که به عنوان تنها صنایع دستی این استان، نامزد دریافت وبگردی اصالت از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور شده است. در خراشاد تقریباً تمامی بانوان به شغل بافندگی مشغول هستند. حتی بانوان دانشجو یا شاغل که موقتاً در بیرجند اقامت دارند در ایام تعطیلات که به خراشاد بازگشته و به هنر بافندگی می پردازند.
با وجود اینکه خراشاد به عنوان روستایی ثروتمند و بی نیاز مشهور شده با این حال برخی مردم روستا همچنان در محرومیت به سر می برند و روستا با مشکلاتی چون عدم اجرای طرح هادی، شبکه فاضلاب، عدم مشارکت سازمان های مربوطه مانند محیط زیست در ایجاد محلی برای دفن زباله روبرو است.
برای سفر به ییلاق های خراسان جنوبی و روستای خراشاد بیرجند که در ارتفاعات خوش آب و هوا قرار دارند می توانید فصل بهار یا تابستان را در نظر بگیرید و تا ماه وبگردی و پیش از سرمای شدید و به خواب رفتن درختان به آن سفر کنید و از طراوت طبیعت لذت ببرید.
پایان خبر وبگردی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سفر به روستای جهانی توبافی در ایام نوروز" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سفر به روستای جهانی توبافی در ایام نوروز"، کلیک کنید.