سلبریتی ها و بلاگرهایی که خود را برای اظهارنظر در هر امری محق می دانند، این بار با چالشی به نام «کوروش کمپانی» مواجه شده اند؛ چالشی که به نظر می رسد به جز یکی ـ دو مورد، مابقی تصمیم گرفته اند با سوءاستفاده از نبود قوانین و مقررات محکم و شفاف درباره مسوولیت تبلیغ کنندگان، سکوت پیشه کرده و از این چالش نیز مانند ده ها مورد دیگری که مردم را به امری سوق داده اما مسوولیت آن را نپذیرفتند، عبور کنند.
به گزارش وبگردی، این روزها سلبریتی ها همه جا هستند، از اظهارنظر درباره انتخابات و امورپزشکی گرفته تا تبلیغ رستوران و محصولات آرایشی و بهداشتی و … . تعداد دنبال کننده ها و طرفدارانشان اعتماد به نفس کاذبی در آنان ایجاد کرده که خود را محق هرگونه اظهارنظری بدانند. این رویه صرفا هم محدود به ایران نیست و حتی در آمریکا نیز اعضای ستاد انتخاباتی دو نامزد اصلی چشم به حمایت خواننده ای دوخته اند که گفته می شود امکان تغییر آرا را تا حدود 20 درصد در اختیار دارد. آنها اما هیچگاه در برابر اقدامات خود پاسخگو نبودند و تازه ترین نمونه آن در ایران سلبریتی ها و بلاگرهایی هستند که هزاران نفر را به سمت پیش خرید تلفن همراه از کوروش کمپانی هدایت کرده و حالا که پرونده کلاهبرداری این شرکت و فرار مدیرعامل آن به خارج از ایران خبرساز شده، اکثرشان سکوت پیشه کرده اند. انگار نه انگار که هزاران نفر، امروز با اعتماد به آنان مالباخته شده اند.
کوروش کمپانی از کجا آمد؟
در روزهای اخیر خبری مبنی بر فرار مالک اصلی شرکتی به نام کوروش کمپانی بر سر زبان ها افتاد. شرکتی که تحت عنوان «کوروش پردازان آی سا» در تاریخ هشتم بهمن ماه سال 1399 با مسیولیت محدود، شماره ثبت 572210 و شناسه ملی 14009763269 به ثبت رسیده است. مدیران کوروش کمپانی به مردم وعده داده بودند که با دریافت مبلغ تنها 20 میلیون تومان و پس از گذشت بین 45 تا 50 روز ، تلفن های همراه آیفون 13 که قیمت آن در بازار در حدود 50 میلیون تومان است، را به دست خریداران برسانند.
انتشار این وعده اما با کمک سلبریتی ها، بلاگرها و چند رسانه تصویری در فضای مجازی فراگیر شد. تا جایی که صفحه این شرکت در اینستاگرام که در ابتدای فعالیتش محدود به تعمیرات تلفن همراه و آموزش ترفندهای نرم افزارهای موبایلی بود با تبلیغات منتشر شده در صفحات مجازی سلبریتی ها به بیش از یک میلیون دنبال کننده رسید. حتی یکی از رسانه های مجازی که به انجام مصاحبه های پولی با چهره های کمترشناخته شده مشهور است، در گزارشی از نبوغ مدیرعامل 24 ساله این شرکت نوشت. در نهایت نیز مدیران این شرکت پس از اعلام فرخوان ها و تخفیف های بسیار، با پول های دریافتی از مردم، به خارج از کشور متواری شدند.
چه کسانی برای کوروش کمپانی تبلیغ کردند؟
در تبلیغات منتشر شده برای کوروش کمپانی نیز نام های آشنای بسیاری به چشم می خورد. نام هایی گرچه اسامی شان پس از فرار مدیرعامل این شرکت به خارج از کشور و اطلاع مردم از کلاهبرداری این شرکت از بخش هایلایت «چهره ها» در اینستاگرام این شرکت حذف شد، اما همچنان با جستجویی ساده در فضای مجازی قابل مشاهده است. اسامی بازیگران، ورزشکاران و بلاگرهایی نظیر علیرضا بیرانوند، اکبر عبدی، نیوشا ضیغمی، فاطمه گودرزی، حسین کنعانی زادگان، احمد ایراندوست، حسن ریوندی، محسن ابراهیم زاده، منوچهر هادی، یوسف تیموری، سیدجواد هاشمی، رضا شفیعی جم، مهدی مهدی پور، بهرنگ علوی، الهام حمیدی، محسن افشانی، متن ستوده، هادی ساعی، نیما شاهرخ شاهی، محمد امین کریم پور، محمد معماریان، صادق سپدرودی (صادق بوقی)، هادی چوپان، مریم مومن، خواهران منصوریان و … در میان تبلیغ کنندگان این شرکت به چشم می خورد.
حضور برخی از چهره های شناخته شده در دفتر کوروش کمپانی
ورود پلیس به پرونده کوروش کمپانی
اواخر هفته گذشته بود که خبرهایی مبنی بر کلاهبرداری کوروش کمپانی در فضای مجازی منتشر شد. خبری که خیلی زود فراگیر شد و مالباختگان را به دفتر مرکزی این شرکت در غرب تهران کشاند. درپی این اقدام پلیس امنیت اقتصادی نیز به موضوع ورود کرد. سردار حسین رحیمی، رییس پلیس امنیت اقتصادی فراجا در این خصوص گفته بود: «درپی تبلیغات خارج از ضوابط و پایین تر از قیمت بازار شرکتی با عنوان «کوروش کمپانی» برای فروش گوشی تلفن همراه، مراتب در دستور کارآگاهان پلیس امنیت اقتصادی قرار داده شد. با بررسی های صورت گرفته مشخص شد که اعضای این شرکت با تبلیغات گسترده و سوءاستفاده از برخی چهره های شناخته شده با تبلیغ فروش گوشی تلفن همراه به قیمت پایین با دریافت مبالغی با وعده تحویل 45 روزه اقدام به ثبت نام از شهروندان کرده اند.
رحیمی همچنین گفته بود که متهم اصلی این پرونده قبل از تشکیل پرونده متواری شده اما با اقدامات صورت گرفته یکی از اعضای اصلی این شرکت بازداشت و دو نفر دیگر تحت تعقیب هستند و هماهنگی دستگاه قضایی تمام اموال متهم اصلی پرونده توقیف شده است.
رییس پلیس امنیت اقتصادی به نقش سلبریتی ها در کمک به کلاهبرداری این شرکت هم اشاره کرده و گفته بود: « متاسفانه در جریان فعالیت این شرکت برخی افراد سرشناس و شناخته شده اقدام به تبلیغ برای این شرکت کرده اند که به اتهامات آنان هم رسیدگی خواهد شد.»
مسیولیت سلبریتی ها در تبلیغات چیست؟
با انتشار خبر کلاهبرداری کوروش کمپانی، بار دیگر موضوع نقش سلبریتی ها و مسیولیت شان درباره اقداماتی که انجام می دهند مورد توجه قرار گرفت. موضوعی که فشارهای ناشی از آن سبب شد تا برخی از این افراد مانند الهام حمیدی از اقدام خود در تبلیغ این شرکت عذرخواهی کنند و برخی دیگر نظیر محسن افشانی نیز همچنان در مقام طلبکار و مدعی باقی مانده و خود را بدون تقصیر نشان دهند. اما مسیولیت سلبریتی ها در تبلیغات چیست؟ موضوعی که محمد یونسی، وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در امور کسب و کارها به آن پاسخ داده است.
یونسی در همین راستا به وبگردی گفت: «نقش سلبریتی ها در امر تبلیغات، همواره تاثیر گذار بوده است به نحوی که این روزها شرکت های بزرگ در سراسر دنیا برای معرفی یا رونمایی از محصولات و خدمات جدید خود از حضور چهره ها و شخصیت های مطرح ورزشی و هنری یا حتی افراد شناخته شده در فضای مجازی که به بلاگر مشهورند، استفاده می کنند تا بتوانند بازخورد بیشتری از تبلیغ محصول خود داشته باشند. از طرفی رسانه ها نیز دیگر محدود به شبکه های تلویزیونی و خبرگزاری های رسمی یا حتی مجلات هفتگی و ماهانه نیست و پلتفرم های کاربر محور، بین مخاطبین ضریب نفوذ بیشتری پیدا کرده و کاربران آنها زمان زیادی را صرف بازدید از محتواهای صوتی و تصویری بارگزاری شده توسط افراد فعال در این فضا می کنند.
وی ادامه داد: به همین دلیل، حجم تولیدات محتوایی و افراد اثرگذار در این فضا نیز رو به افزایش است و عملاً نظارت در این فضا به شیوه سنتی و منفعلانه غیرممکن است. همانطور که این سکوها موجب سهولت در دسترسی به محتوای رایگان ، بروز و اثرگذار شده است آثار مخربی نیز به همراه داشته است از جمله انتشار اخبار غیرواقع و کذب به صورت گسترده و از همه مهم تر استفاده از چهره و شخصیت های معروف مثل سلبریتی ها و بلاگرها برای تبلیغات پروژه های کلاهبرداری یا محصولات نا ایمن و غیراستاندارد که منجر به نابودی سرمایه ، سلامتی یا حتی حیثیت بسیاری از افرادی شده که تحت تاثیر این نوع محتواها قرار گرفته اند.
سلبریتی ها مالباختگان کوروش کمپانی را اغوا کردند
این وکیل دادگستری با اشاره به موضوع کلاهبرداری شرکت کورورش کمپانی گفت: موضوعی که پرونده کلاهبرداری اخیر یعنی کوروش کمپانی نیز بسیار مطرح بوده است و همگی به نقش موثر سلبریتی ها در اغوای مالباختگان اذعان داشته و مالباختگان علیرغم توصیه اهل خبره باز هم دستمایه افراد سودجو قرار گرفته اند. در این پرونده افراد سودجو توانسته اند از طریق استفاده از چهره های معروف برای خود، اعتباری بدست آورده و در نتیجه با شگرد پانزی دست به کلاهبرداری بزنند.
یونسی درباره اینکه آیا می توان سلبریتی های مبلغ کوروش کمپانی را تحت پیگرد قرار داد یا خیر گفت: مشخصا مسیولیت افراد سودجو و کلاهبردار در خصوص ارتکاب جرایم و رفتار مجرمانه مشخص است و قطعاً دستگاه های قضایی می توانند این افراد را به دلیل فعل ارتکابی تحت پیگرد قرار دهند. اما در مورد سلبریتی ها که اقدام به تبلیغ یا اعتبار بخشیدن به پروژه های کلاهبردارانه یا اسکم کنند، یکسری نکات وجود دارد.
وی درباره مسیولیت حقوقی و کیفری افراد معروف در تبلیغ و معرفی پروژه های کلاهبرداری، گفت: شکی نیست که تبلیغات افراد معروف و سلبریتی در شناخته شدن و اعتبار یافتن کالا یا خدمات بنگاه های اقتصادی بسیار موثر است اما این نقش موثر گاهی می تواند دستمایه افراد سودجو شده و از این طریق زیان غیرقابل جبرانی برای جامعه رقم زند. در این سال ها شاهد بودیم برخی از افراد مشهود به تبلیغ پروژه های کلاهبرداری ارز دیجیتال پرداخته یا حتی دعوت به سرمایه گذاری در املاک خارج کشور به واسطه برخی شرکت های ناشناخته کرده بودند اما در مدت کوتاهی مشخص شد که این پروژه های سرمایه گذاری کاملاً شیادانه بوده و از ابتدا به قصد کلاهبرداری و سودجویی راه اندازی شده اند و مردم به تبعیت از تبلیغات سلبریتی ها کورکورانه وارد این پروژه ها شده و سرمایه خود را از دست داده اند و متاسفانه همچنان و بعد از سال ها پیگیری راه به جایی نبرده اند.
کوروش کمپانی اعتبارش را از سلبریتی ها گرفت
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: نکته مهم در این پرونده ها غفلت از نقش سلبریتی ها در اعتبار بخشیدن به این پروژه ها بوده است و متاسفانه قوانین و مقررات به طور اختصاصی به مسیولیت این دسته از تبلیغات کنندگان نپرداخته است. البته البته این بدان معنا نیست که این دسته از افراد هیچگونه مسیولیت حقوقی و کیفری در جبران زیان مالباختگان پروژه های اسکم یا همان کلاهبرداری نداشته باشند. زیرا همانطور که بیان شد افراد اثرگذار و مشهور در جامعه ، در صورتی که آگاهانه نسبت به اعتبار بخشیدن پروژه های اسکم اقدام کرده و به نحوی در عواید آن سهیم شوند قطعا مسیولیت کیفری و حقوقی خواهند داشت.
یونسی افزود: ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری در خصوص فریب مردم برای بردن مال آنها این چنین جرم انگاری کرده است؛ «هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها یا تجارتخانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیرواقع امیدوار کند. از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.»
وی تصریح کرد: به موجب قانون فوق ، رکن مادی جرم که همان فریب افراد برای تحصیل مال است معمولاً در تبلیغات پروژه های کلاهبرداری نیز توسط سلبریتی ها رخ می دهد اما مساله ای که وجود دارد این است که اغلب سلبریتی ها در دفاع از خود، عدم ذینفع بودن در تحصیل مال یا عدم قصد و اطلاع از غیرقانونی بودن فعالیت سفارش دهنده تبلیغات را مطرح می کنند. هرچند برخی پروژه هایی که مورد تبلیغات قرار می گیرند، فی نفسه قانونی نبوده یا به قدری فرآیند کلاهبرداری در آن شفاف است که نمی توان این ادعا را پذیرفت.
این مشاور حقوقی کسب و کار اضافه کرد: حتی گاهی برخی سلبریتی ها در سود یا عواید این نوع پروژه ها سهیم می شوند و به نوعی خود ذینفع در تحصیل این چنین مالی شده اند، لذا مقامات قضایی در خصوص چنین پرونده هایی باید رابطه مالی و همکاری بین مالکان پروژه های اسکم با سلبریتی ها را موشکافی کرده و به صرف اینکه نیت آنها تبلیغ صرف بوده و از اسکم بودن پروژه اطلاعی نداشته اند کفایت نکنند.
آیا می توان از سلبریتی هایی که کوروش کمپانی را تبلیغ کردند شکایت کرد؟
یونسی درباره قواعد تبلیغ ازسوی سلبریتی ها در قانون نیز گفت: تبلیغات قواعدی دارد که اگر رعایت نشود باز هم با فرض عدم اطلاع از نیت کلاهبرداران برای تبلیغ کنندگان ایجاد مسیولیت می کند. به موجب ماده 7 قانون حمایت از مصرف کنندگان؛ «تبلیغات خلاف واقع و ارایه اطلاعات نادرست که موجب فریب یا اشتباه مصرف کننده از جمله از طریق وسایل ارتباط جمعی، رسانه های گروهی و برگه های تبلیغاتی شود، ممنوع است.» در ماده 1 تا 3 آیین نامه اجرایی این ماده آمده است انتشار هرگونه تبلیغ خلاف منجر به مسیولیت تبلیغات کننده و سازنده آگهی تبلیغاتی خواهد بود و بستر انتشار این آگهی در هر فضایی که باشد از جمله صداوسیما یا اینترنت و فضای مجازی مشمول مقررات این قانون است.
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: «برخی از مصادیق تبلیغ خلاف واقع طبق ماده 2 ایین نامه فوق که این روزها در فضای مجازی به فور شاهد آن هستیم، عبارت است از؛ «استفاده از مطالب گمراه کننده و ادعاهای غیرقابل اثبات و کذب.»، «ارتکاب فعل یا ترک فعل که سبب مشتبه شدن یا فریب مخاطب از نظر کمیت یا کیفیت شود.»، «تبلیغ فراتر از واقعیت کالا یا خدمات مورد نظر»، « استفاده از صفات مطلق و اغراق آمیز نظیر کاملاً بهداشتی و صددرصد تضمینی»، «عدم ارایه اطلاعات دقیق، صحیح و روشن کالاها و خدمات» و … بنابراین در صورتی که سلبریتی ها اقدام به تبلیغ خلاف واقع کنند طبق قانون همراه با سفارش دهنده تبلیغات دارای مسیولیت هستند.
وی ادامه داد: همچنین در مواد 2 و 3 آیین نامه ساماندهی آگهی ها و فعالیت تبلیغاتی در فضای مجازی مصوب وزارت ارشاد تصریح شده اولا هرگونه تبلیغات در فضای مجازی باید با نظارت کانون های تبلیغاتی صورت گیرد و دوما هرگونه محتوای تبلیغاتی باید به طور شفاف و مشخص اعلام شود به طور مثال در بند 5 ماده 3 این دستورالعمل در خصوص مسیولیت افراد سلبریتی یا تاثیرگذار آمده؛ « افراد تاثیرگذار برای معرفی کالا یا خدمت در فضای مجازی (مستقیم و غیرمستقیم) ضمن رعایت قوانین و مقررات تبلیغاتی، باید به طور مشخص و شفاف، تبلیغاتی بودن محتوای منتشره را به اطلاع مخاطبان و کاربران برسانند.»
یونسی افزود: «علی القاعده عدم اشاره به تبلیغاتی بودن محتوا و ترغیب کاربران به خرید یا استفاده از محصول ، این شایبه را پیش می آورد که شخص در عرضه یا ارایه خدمت یا کالا سهیم بوده یا از تمامی ابعاد قانونی و عملیاتی آن مطلع بوده و از این طریق منجر به اغوا یا فریب مشتریان خواهد شد. در همین راستا ماده 1 قانون مسیولیت مدنی در این خصوص افرادی که عمداً یا سهوا منجر به بروز خسارت نسبت به افراد می شوند نیز اینگونه فرض را بر مسیولیت قرار داده است؛ «هر کس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد شده لطمه ای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسیول جبران خسارت ناشی از عمل خودمی باشد.»
مالباختگان کوروش کمپانی از سلبریتی ها شکایت کنند
این مشاور حقوقی کسب و کار گفت: بنابر این در خصوص مسیولیت مدنی افراد سلبریتی در بروز خسارت ناشی از تبلیغات پروژه های کلاهبرداری که منجر به از بین رفتن سرمایه هزاران نفر می شود به خصوص هنگامی که اصول وقواعد تبلیغات رعایت نشده و در عمل به اعتباربخشی پروژه یااشخاصی پرداخته می شود که هیچ اطلاعاتی از کم و کیف آن ندارند بازهم منجر به اینجاد مسیولیت می شود. در همین راستا نیز به سلبریتی ها توصیه می شود در امور تبلیغاتی حتما از طریق موسسات و کانون های تبلیغاتی مجاز اقدام به تبلیغ محصولات کرده و راسا از طریق فضای مجازی با صفحات خود اقدام به تبلیغ نکنند. در غیراین صورت امکان سلب مسیولیت از خود را نداشته و از طرفی به مالباختگان این نوع پروژه ها نیز توصیه میشود در صورتی که به سبب تبلیغات خلاف واقع سلبریتی ها فریب خورده و دچار زیان شده اند ، حتما این افراد را تحت پیگرد قضایی قرار دهند.
جامعه به مجوزها اعتماد می کند؛ ضرورت تغییر روند صدور مجوز
امیرمحمود حریرچی، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی نیز در گفت وگو با وبگردی این موضوع را از نظر اجتماعی مورد تحلیل قرار داد و گفت: متاسفانه در سال های اخیر شاهد هستیم که مصرف گرایی در کشور ما بسیار شایع شده و این مسیله باعث زیاده خواهی شدید در افراد شده است. به طوریکه افرادهنگام خرید هر نوع وسیله ی، به جای توجه به نوع کارکرد و نیاز خود، به برند و معروفیت آن وسیله توجه می کنند. متاسفانه عده ای سودجو از این زیاده خواهی مردم سوءاستفاده کرده و برای افراد دام پهن می کنند.اما سوال اینجاست این افراد چطور جرات می کنند دست به چنین اعمال مجرمانه ای بزنند و ترس از مجازات نداشته باشند؟
حریرچی با بیان اینکه کلاهبرداران با این اقدامات، اعتماد را در جامعه از بین می برند، گفت: در کشور ما ضعف های قانونی بسیاری درباره ایجاد چنین شرکت هایی وجود دارد و معلوم نیست چه کسانی بر پایه چه چیزی به این افراد مجوز تاسیس شرکت داده اند.به نظر من برای صدور چنین مجوزهایی، باید ضمانت های سنگینی توسط مراجع مربوطه از موسسان شرکت ها اخذ شود تا در صورت بروز هرگونه مشکل یا عدم اجرای تعهدات، پول مالباختگان به آنها بازگردانده شود.
این جامعه شناس معتقد است مراجع قانونی هر کشور باید نسبت به صدور مجوزها بیشتر حساسیت داشته باشند و پس از بررسی های دقیق و کامل به ارایه مجوز دست بزند. انجام این بررسی ها و در نتیجه صدور مجوز باعث می شود مردم به این شرکت ها اعتماد کنند زیرا تصور می کنند که قانون و حاکمیت این بررسی را انجام داده است. انجام اینگونه بررسی ها، وظیفه حاکمیت و وزارت خانه مربوطه است و هر فرد در جامعه نمی تواند برای کوچک ترین خریدها و مسایل مالی اش به تنهایی به بررسی بپردازد یا به اطلاعات این افراد دسترسی داشته باشد.
سلبریتی ها برای پول، با آبروی خود بازی نکنند
به گفته این آسیب شناس اجتماعی، مردم به این مجوزهای صادر شده توسط مراکز قانونی، اعتماد می کنند و پول های خود را به این موسسات می سپارند بنابراین قانون باید دقیق تر و کامل تر به این موضوع بپردازد، تا مردمی که به هزار زحمت درآمدی کسب کرده و به دنبال حفظ ارزش سرمایه خود هستند، اینطور در دام سودجویان و کلاهبرداران نیفتند.
این جامعه شناس گفت: بیشتر سلبریتی ها در شرایط اقتصادی مساعدی قرار ندارند یا دچار آفت های زیاده خواهی و … شده اند، بنابراین از چهره و نام و شهرت خود در تبلیغات استفاده می کنند تا پولی به جیب بزنند. البته این موسسات از شهرت این افراد سوءاستفاده می کنند اما سلبریتی ها پول خود را گرفته اند و مشکلی در این زمینه ندارند. این مسایل اینچنین باید برای سلبریتی ها نیز درسی باشد که دیگر اینگونه در قبال پول، با آبروی و سرمایه اجتماعی خود بازی نکنند.
چرا مردم در دام کلاهبرداران گرفتار می شوند؟
محمدعلی الستی، جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز در گفت وگو با وبگردی به چرایی فریب خوردن مردم از این کلاهبرداران پرداخت و گفت: اگر تاریخ را بخوانید متوجه می شوید که در جامعه ما یکی از مشکلاتی که همیشه وجود داشته است، این است که مردمی بسیار کم صبر و حوصله هستیم و خیلی سریع می خواهیم به هر چیزی دست پیدا کنیم. اکثر ما می خواهیم که یک شبه به همه خواسته ای خود برسیم و با کمترین تلاش بیشترین سود را در هر حوزه ای کسب کنیم. این خواسته غیرمنطقی افراد، شرایط را برای کلاهبرداران فراهم می کند تا از ما به نفع خودشان سوءاستفاده کنند. گلدکوییست و شرکت های هرمی نیز یکی از همین مثال هاست که در سال های پیش با آن مواجه شده بودیم و عده زیادی در این مسیر سرمایه های خود را از دست دادند.
این استاد دانشگاه با اشاره به پرونده کوروش کمپانی اظهارکرد: در این مورد صاحبان این شرکت ادعا کردند که تلفن همراهی که 50 میلیون در بازار قیمت دارد را 20 میلیون تومان به دست خریدار می رسانند؛ اما مسیله ای که در ذهن ما ایجاد می شود باید این باشد که چرا و چگونه این اتفاق رخ می دهد؟ آیا این ادعا درست است یا خیر. اما متاسفانه شاهد هستیم که بعضی افراد دچار «سودجویی غیرعادی» شده اند که اصلا به این سوالات توجهی ندارند و فقط می خواهند با کمترین هزینه بهترین خدمات و لوازم را تهیه کنند که این مسیله باعث می شود کلاهبرداران به مقاصد خود برسد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: همچنین این رویای پولدار شدن و فراهم کردن همه چیز باعث شده افراد به شدت ساده لوحانه رفتار کرده و گرفتار دام های پهن شده شوند زیرا آدمی که تصور می کند پول و خوشبختی به سادگی به دست می آید طعمه بسیار خوبی برای این کلاهبرداران می شود.
این جامعه شناس درباره چرایی افزایش این اتفاقات نیز گفت: متاسفانه مشکلات اقتصادی در این زمینه بسیار تاثیرگذار هستند. همچنین در سال های اخیر شاهد هستیم که اشتغال و کسب درآمد برای جوانان سخت شده است. از انجایی که روش کسب درآمد اصولی پیچیده شده است، افراد به دنبال درآمد از طریق غیراصولی هستند که باعث افزایش این مشکلات می شود. افراد به جای اینکه دنبال سخت کار کردن و تلاش کردن باشند که به درآمد خوبی برسند، سراغ خرافات می روند. سودجویان نیز از این مسیله استفاده کرده و با ادعاهای بزرگ افراد را جذب خود کرده و اندک دارایی هایشان را نیز به تاراج می برند. در این میان طرفداران سلبریتی ها نیز طعمه خوبی هستند.
مردم به تبلیغ سلبریتی ها توجه نکنند
سرهنگ تورج کاظمی رییس سابق پلیس فتای پایتخت در گفت وگو با وبگردی درباره اینکه آیا سلبریتی ها در مقابل کلاهبرداری کوروش کمپانی از مردم، مسیولیت قانونی دارند یا خیر؟ به وبگردی گفت: از قدیم این بحث در میان بود که افراد یا سلبریتی هایی که یک چیز را تبلیغ می کنند از اصالت آن وسیله یا قانونی بودنش اطمینان پیدا نمی کنند و تنها صرف اینکه این کار برای آنها منفعت مالی دارد؛ این کار را قبول می کنند. متاسفانه از نظر قانونی، این افراد در زمینه آنچه که تبلیغ می کنند؛ مسیولیت قانونی ندارند؛ مگر اینکه از جملاتی مثل اینکه «من ضمانت می کنم» یا «من تایید می کنم» و نظایر آن استفاده کرده یا خودشان ضمانت خاصی ارایه کرده باشند؛ که در اینصورت افرادی که به واسطه تبلیغات این افراد فریب این کمپانی ها یا شرکت ها را خورده اند می توانند به مرجع قضایی شکایت کنند.
به گفته این متخصص فضای مجازی، البته این مسیله نیازمند سند و مدرک است که می تواند مورد توجه قاضی قرار گیرد ولی در مجموع تبلیغ کردن توسط سلبریتی ها مانعی ندارد اما سلبریتی ها یا بلاگرها در قبال اجتماع مسیولیت دارند و قبل از هرگونه تبلیغاتی باید صلاحیت آن مجموعه را بررسی کرده سپس آن را به دیگران پیشنهاد دهند. در واقع بی تفاوتی سلبریتی ها به چنین موضوعاتی در مرحله اول خیانت به طرفداران خودشان است.
کاظمی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان ضمانت این سلبریتی ها را در دادگاه، اثبات کرد، گفت: بیشتر این افراد از طریق عکس و فیلم به تبلیغ می پردازند اما در مجموع، عکس و فیلم یا صوت نمی تواند مدرک رسمی باشد اما دادگاه می تواند در بررسی های خود آن را مدنظر قرار دهد.
رییس سابق پلیس فتای پایتخت معتقد است: باید به این نکته توجه داشت که افراد نباید بر اساس صحبت ها و تبلیغات سلبریتی ها، به یک مجموعه اقتصادی اعتماد کرده و پول خود را به آنها بسپارند. بلکه باید قبل از هرگونه تصمیم گیری، از صحت اطلاعات مطمین شوند و به قوانین در این زمینه توجه کنند.
تبلیغ کنندگان کوروش کمپانی «مسیولیت» دارند حتی اگر «سوء نیت» نداشته اند
عیسی امینی، رییس پیشین کانون وکلای دادگستری مرکز هم درباره سلبریتی هایی که اقدام به تبلیغ این شرکت کرده اند، نیز گفت: عده خاصی از هنرمندان و ورزشکاران به ویژه برخی از فوتبالیست ها تنها گروه مشخصی هستند که تمایل جدی به تبلیغ برای کسب منافع مادی حداکثری دارند و اصولا تمایلی برای آموزش های حرفه ای و همگانی به صورت مجانی هم ندارند. در این راستا، بعضا به تبلیغاتی نیز می پردازند که لااقل همگی به عدم اطمینان آنها به درستی موضوع تبلیغ وتصدیق اعتبارات، اطمینان داریم آنها نمی توانند بعضی از تبلیغ های نادرست و فریب دهنده خود را بدون مسیولیت مدنی قلمداد کنند.
وی ادامه می دهد: از آنجا که برای تحقق مسیولیت مدنی نیازی به اثبات «سوء نیت» و «تبانی» تبلیغ کننده با بنگاه اقتصادی نیست و حداکثر، تقصیر تبلیغ کننده در اعتماد سازی ناروا برای اثبات ناصحیح اعتبار آن شخص کافی است، این امر ممکن است مصداق بحث مسیولیت مدنی و تکلیف به جبران خسارت به اندازه مداخله در ایجاد زیان قرار گیرد.
ورود پلیس بین الملل به ماجرای مدیرعامل کوروش کمپانی
در شرایطی که مدیرعامل کوروش کمپانی به خارج از کشور متواری شده است. پیگیری های خبرنگار وبگردی حاکی از آن است که اینترپل نیز رسیدگی به موضوع را در دستورکار خود قرار داده است، پرونده ای که به نظر می رسد با اقدامات انتظامی و حقوقی به نتیجه خواهد رسید، اما سوال اینجاست که سلبریتی ها و برخی از رسانه های سلبریتی محور در فضای مجازی که تا دیروز مدیرعامل فراری این شرکت را مدیری موفق و کاربلد معرفی کرده بودند. چه پاسخی به مالباختگان و افکار عمومی خواهند داد؟
به نظر می رسد، سکوت یا حتی یک عذرخواهی ساده نمی تواند شانه آنان را از بار مسیولیتی که با تبلیغ و تعریف و تمجید ناروا و در ازای دریافت پول از کوروش کمپانی داشته اند؛ خالی کند. باید دید دستگاه قضایی با این افراد چه خواهد کرد و آیا قوانین ما برای برخورد با تبلیغ کنندگان چنین کلاهبردارانی شفاف تر خواهد شد یا خیر.
پایان خبر وبگردی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سلبریتی ها و کوروش کمپانی؛ رفاقت با دزد و شراکت با مالباخته" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سلبریتی ها و کوروش کمپانی؛ رفاقت با دزد و شراکت با مالباخته"، کلیک کنید.