رونمایی از مهمترین دلیل نوسان قیمت ارز/ فرزانی: دولت اجازه ارزان تر شدن قیمت دلار را نمی دهد

امیرعباس آذرم وند: در نیمه دوم سال گذشته بازار ارز به شکل روزمره روندی افزایشی داشت؛ طوری که نرخ هر دلار آمریکا که در آغاز پاییز کمتر از ۶۰ هزار تومان بود در اوایل فروردین امسال به بیش از ۱۰۵ هزار تومان نیز رسید. به بهانه این تضعیف کم سابقه ارزش پول ملی مجلس اقدام به استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و امور داری کرد و حتی شایعه تغییر رییس کل بانک مرکزی هم به گوش می رسید که با حمایت مسعود پزشکیان این مهم محقق نشد و فرزین همچنان در میرداماد سکان دار سیاستگذار پولی باقی مانده است. 

رونمایی از مهمترین دلیل نوسان قیمت ارز/ فرزانی: دولت اجازه ارزان‌تر شدن قیمت دلار را نمی‌دهد

بیشتر بخوانید:

حالا شنیده می شود بانک مرکزی دوباره به سیاست تثبیت نرخ ارز دست زده است و روندی خلاف روند نیمه دوم سال گذشته را در پیش گرفته است. هر چند که با آغاز مذاکرات نرخ ارز تا ۲۰ درصد کاهش یافت و اکنون کمتر کسی می تواند ادعا کند که اقدامات سیاستگذار به تقویت پول ملی منجر شده است. چیزی که از سوی مسئولان بانک مرکزی نیز کم و بیش بیان می شود و آنها هم ترجیح می دهند این ادعای بزرگ را طرح نکنند. 

حجت الله فرزانی کارشناس حوزه پولی و بانکی با اشاره به نقش هیجانات در نرخ ارز و طلا به وبگردی گفت: «بدون تردید آغاز مذاکرات و مسیر حرکتی آن که خبر از کاهش تنش ها می دهد نقشی پررنگ و بی بدیل در کاهش قیمتها داشته است. این امر به معنای بی عملی سیاستگذار نیست اما بیانگر نقش پررنگ هیجانات و اثر آن بر بازارها است. در این مدت سیاستگذار پولی در پی این بوده که با یکسری اصلاحات مانند ایجاد مرکز مبادله زمینه را برای شفافیت هر چه بیشتر فراهم آورد؛ مساله مهمی که البته پیشران اصلی تقویت ارزش پول ملی در مقطع فعلی نبوده است.»

او افزود: « از قضا مهمترین عامل تضعیف ارزش ریال در سال گذشته نیز همین بحرانهای منطقه ای و بین المللی بوده است. در سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۳ نقطه بحرانی داشتیم که بخش مهمی از آنها در گذشته حتی تجربه هم نشده بودند اما بانک مرکزی موفق شد تا اندازه زیادی هیجانات موجود را طوری مدیریت کند که جهش های قیمتی هر بار رخ ندهند.»

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته دولت به شکل نابهنگام تغییر کرد توضیح داد: «با تغییر دولت رویکرد حاکم بر تیم اقتصادی دستگاه اجرایی هم تغییر کرد. پیش از روی کار آمدن دولت چهاردهم دو سال بود که دولت سراغ سیاست ارزی تثبیتی رفته بود و بانک مرکزی هم بر این اساس اقدامات لازم را در دستور گذاشت. با تغییر دولت رویکرد حاکم تغییر کرد به ویژه با فشار وزارت اقتصاد.»

به گفته فرزانی با تغییر رویکرد حاکم بر دولت در عمل بانک مرکزی زیر فشار قرار گرفت که به تغییر مدیریت بازار ارز انجامید.

این تحلیل گر پولی و بانکی ادامه داد: «در کنار تغییر دولت در ایران در واشنگتن هم دولت عوض شد و دوباره ترامپ با شعارهای دست راستی و افراطی خویش سکان کاخ سفید را به دست گرفت. قابل پیش بینی بود که تغییر دولت آمریکا هیجانات بازار ایران را بالا خواهد برد و این اتفاق هم افتاد. به خصوص در بازار ارز و طلا بیشترین جهش ها تجربه شد.»

وی تاکید کرد همان انتظارات تورمی و هیجانات حاکم بر اقتصاد که سال گذشته نرخ دلار آمریکا را از ۷۰ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان رساند با معکوس شدن موجب کاهش نرخ هر دلار آمریکا شد. این در حالی است که در این مدت تغییر کیفی یا بنیادین در اقتصاد ما رخ نداده و شاخص های مهمی چون نقدینگی یا رشد اقتصادی تغییری نکرده اند که بیانگر اهمیت مساله انتظارات در اقتصاد ایران است.

فرزانی چشم انداز نرخ ارز در میان مدت را در مدار فعلی دانست و افزود: «حجم نقدینگی در کشور با همان نسبت گذشته رو به افزایش است و نرخ تسعیر ارز هم تقریبا نزدیک نرخ فعلی دلار در بازار است. به باور من دولت و نیز مایل به کاهش بیشتر نرخ ارز نیست و نرخ فعلی اگر توافقی در آینده نزدیک رخ دهد همچنان ادامه خواهد یافت. دولت اگر سیاست سرکوب را در پیش نگیرد ترجیح داده که اقتصاد را با نرخ دلار حوالی ۸۰ هزار تومان اداره کند.»

وی درباره اهمیت بازگشت منابع بلوکه شده ارز به داخل گفت: «قاعدتا اگر این امر محقق شود منابع ارزی ایران در دسترس بانک مرکزی خواهد بود. بانک مرکزی برای خرج کردن منابع ارزی دلار را به ریال تبدیل می کند و معادل ریالی ارز مربوطه را به دولت می دهد. وقتی تامین ارز کشور به نحو مطلوب انجام می شود تخصیص منابع هم بهینه تر می شود و به روان شدن روند تجاری کشور می انجامد.»

او گفت: «بانک مرکزی وقتی منابع کافی را در دست دارد می تواند سیاستهای تثبیتی را در کانالهای برنامه ریزی شده انجام دهد. تنها کافی است محدودیتهای فعلی رفع شوند تا بخش مهمی از مشکلات مربوط به تخصیص ارز هم مرتفع شوند. اگر تحریم های ظالمانه فعلی حل و فصل شوند دیگر نیازی به جیره بندی ارز به شکل فعلی وجود نخواهد داشت و اداره ارزی کشور به مراتب ساده تر می شود.»

او درباره میزان دارایی های بلوکه شده ایران گفت: «به صورت رسمی چیزی اعلام نشده و نمی توانیم اظهار نظری داشته باشیم. اما شنیده ها از حدود ۷۰ میلیارد دلار منابع بلوکه شده در خارج از کشور خبر می دهند.»

223223

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رونمایی از مهمترین دلیل نوسان قیمت ارز/ فرزانی: دولت اجازه ارزان تر شدن قیمت دلار را نمی دهد" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رونمایی از مهمترین دلیل نوسان قیمت ارز/ فرزانی: دولت اجازه ارزان تر شدن قیمت دلار را نمی دهد"، کلیک کنید.