
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت درباره ساختار مالیات بر محصولات دخانی و ترفندهای شرکت های دخانیاتی برای بی ثمر کردن سیاست های کنترل مصرف دخانیات توضیح داد.
مهندس بهزاد ولی زاده در گفت وگو با وبگردی درباره نقش افزایش مالیات بر دخانیات در کاهش مصرف محصولات دخانی اظهار کرد: بنا به مستندات سازمان جهانی بهداشت افزایش مالیات محصولات دخانی مهم ترین راهبرد کاهش مصرف و تقاضای مصرف مواد دخانی به حساب می آید. سازمان جهانی بهداشت قواعدی برای این راهبرد مهم کاهش مصرف و تقاضای محصولات دخانی یعنی «مالیات بر محصولات دخانی» در نظر گرفته است.
قواعد جهانی برای نرخ مالیات بر محصولات دخانی
وی درباره قواعد سازمان جهانی بهداشت در زمینه نرخ مالیات بر محصولات دخانی توضیح داد: براساس توصیه سازمان بهداشت جهانی مالیات بر محصولات دخانی می بایست نرخ موثری داشته باشد؛ به نحوی که ۷۵ درصد قیمت خرده فروشی را شامل شود و همچنین قیمت پایه محصولات دخانی به نحوی باشد که بر میزان مصرف اثرگذار باشد و مصرف محصولات دخانی را کاهش دهد.
وضعیت مالیات بر محصولات دخانی در ایران
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت درباره اهداف افزایش مالیات بر محصولات دخانی گفت: هدف راهبردی افزایش مالیات کاهش مصرف و تقاضای محصولات دخانی است. در حال حاضر قانون «مالیات بر ارزش افزوده» در کشور اجرا می شود و سالانه پنج درصد افزایش می یابد.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس بند «ح» ماده ۷۳ قانون برنامه هفتم توسعه افزایش ۱۵ درصدی سالانه نرخ مالیات بر محصولات دخانی برای سیگارهای تولید داخل با نشان ایرانی و ۲۵ درصدی برای سیگارهای با نشان خارجی ۵۰ درصدی برای سیگار وارداتی ۲۰ درصدی برای تنباکوی تولید داخل و ۵۵ درصدی برای تنباکوی وارداتی خارجی نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده است که با توجه به گذشت دو سال از این قانون نرخ های اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی دو برابر تعیین شده است.
اجرا نشدن مالیات دوسالانه ۱۰۰ تا ۱۱۰ درصدی محصولات دخانی وارداتی
ولی زاده تاکید کرد: نرخ های مالیاتی که برای محصولات دخانی وارداتی در نظر گرفته شده به طور عملی اجرا نمی شود؛ چراکه واردات این محصولات با توجه به تامین تقاضای مصرف از طریق تولید داخل انجام نمی شود؛ بنابراین نرخ دوسالانه مالیات ۱۰۰ تا ۱۱۰ درصدی محصولات دخانی وارداتی اجرایی نمی شود.
نرخ فعلی مالیات بر محصولات دخانی سبب کاهش مصرف نمی شود
ولی زاده گفت: هنگامی نرخ های مالیاتی سبب کاهش مصرف محصولات دخانی می شود که مصرف کننده محصولات دخانی با مشاهده قیمت ها به این نتیجه برسد که چه آسیب و بلایی به خود تحمیل می کند و به آسیب های سلامتی و ضرر مالی ناشی از محصولات دخانی بیندیشد. در حال حاضر نرخ کنونی محصولات دخانی سبب کاهش مصرف و تغییر الگوی رفتاری مصرف کنندگان نمی شود.
ورود کالاهای غیررسمی؛ ترفند شرکت های دخانی
وی با بیان اینکه شرکت های دخانی با بهره گرفتن از تکنیک ها و روش های مختلف از تاثیر سیاست های مالیاتی می کاهند گفت: ورود محصولات دخانی غیررسمی و آلوده کردن بازار با این محصولات یکی از ترفندهای شرکت های دخانیاتی است. این محصولات بدلیل عدم پرداخت مالیات ارزان قیمت بوده و بخشی از تقاضای محصولات دخانی را تامین می کنند.
ترفندهای شرکت های دخانی برای بی اثر کردن سیاست های کنترل مصرف
ولی زاده درباره دیگر روش های شرکت های دخانی برای کاهش تاثیر سیاست های مالیاتی توضیح داد: کاهش هزینه تمام شده محصولات دخانی با استفاده از تکنولوژی روش دیگر شرکت های دخانی برای بی اثر کردن سیاست های مالیاتی است. شرکت های دخانی با تغییر سایز بسته بندی و وزن محصولات دخانی تلاش می کنند که سیاست های مالیاتی منجر به افزایش قیمت محصولات نشود.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: تا زمانی که شرکت های دخانی از روش های مختلف برای بی اثر کردن بهره می گیرند سیاست های مالیاتی به کاهش مصرف منجر نمی شود.
ساختار معیوب مالیات محصولات دخانی
وی با بیان اینکه ساختار مالیاتی کشور دچار اشکال است ادامه داد: بخشی از محصولات دخانی با نشان ایرانی و بخشی دیگر با نشان خارجی در کشور تولید می شوند. بررسی جدول مالیات محصولات دخانی بیانگر این است که مالیات محصولات دخانی با نشان ایرانی با محصولات نشان بین المللی تولید داخلی اختلاف ۱۰ تا ۱۵ درصدی دارد. اگر مالیات سبب کاهش مصرف محصولات دخانی شود بازهم شکاف قیمتی میان محصولات ایرانی و بین المللی وجود دارد.
ولی زاده افزود: اگر مصرف کننده محصولات بین الملی بخواهد در الگوی مصرف محصولات دخانی تغییر ایجاد کند با توجه به شکاف قیمتی میان محصولات ایرانی و خارجی محصولات دخانی ارزان قیمت تر را مصرف می کند.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: شرکت های تولیدکننده محصولات دخانی از روش های مختلف بهره می گیرند تا سیاست های کنترل دخانیات را هم به چالش بکشند. هنگامی که اثربخشی سیاست ها کم شود هدف حوزه سلامت یعنی اثرگذاری افزایش مالیات بر کاهش تقاضای مصرف محصولات دخانی محقق نشده و همچنان افزایش مصرف دخانیات را تجربه می کنیم.
تخلف شرکت های دخانی در روش های عرضه این محصولات
وی با بیان اینکه شاهد تخلف در حوزه توزیع محصولات دخانی هستیم اظهار کرد: چگونگی توزیع و عرضه محصولات دخانی نیز به نحوی با شرکت های تولیدکننده محصولات دخانی ارتباط دارد. تخلفاتی در حوزه فروش محصولات دخانی در کشور انجام می شود؛ به طور مثال فروش سیگار به صورت نخی از تخلف های عرضه محصولات دخانی است. فروش سیگار به صورت نخی سبب می شود که سیاست مالیاتی محصولات دخانی شکسته و بی اثر شود.
تخلف در فروش نخی سیگار و شکستن سیاست های مالیاتی
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت دربار معایب فروش سیگار به صورت نخی گفت: فروش نخی نه تنها سبب شکستن سیاست های مالیاتی محصولات دخانی می شود بلکه افراد با سنین پایین تر و سطوح درآمدی کمتر می توانند نسبت به تهیه محصولات دخانی اقدام کنند. هنگامی که سیگار به صورت نخی عرضه شود افراد با درآمد کمتر می توانند به مصرف محصولات دخانی ادامه دهند؛ چرا که اثر قیمتی مالیات با روش فروش سیگار به صورت نخی از بین می رود.
ضرورت اجرای کامل سیاست های کنترل مصرف دخانیات
ولی زاده با بیان اینکه تمام قوانین موثر بر کاهش محصولات دخانی می بایست به طور کامل اجرا شود توضیح داد: قوانین موثر بر کاهش مصرف محصولات دخانی در بحث عرضه و تقاضا می بایست به طور کامل اجرا شود تا تاثیر افزایش مالیات بر کاهش مصرف دخانیات را به طور کامل تجربه کنیم.
تحمیل هزینه ۵۰ هزار میلیارد تومانی ناشی از مصرف دخانیات
بار درمان بیماری های منتسب به دخانیات بر دوش «سلامت»
وی با بیان اینکه بار و هزینه مصرف دخانیات در کشور بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان است تصریح کرد: سهم حوزه سلامت از بار هزینه مصرف دخانیات در کشور ۱۴هزار میلیارد تومان است. حوزه سلامت بار ناشی از درمان بیماری های منتسب به مصرف دخانیات را به دوش می کشد و سایر هزینه های مرتبط با مصرف دخانیات برای حوزه کار غیبت از کار مرگ زودهنگام است که به بدنه اقتصادی کشور تحمیل می شود؛ به طوری که بیش از نیمی از افردی که از محصولات دخانی استفاده می کنند دچار مرگ زودهنگام می شوند و این در حالی است که در سنین بهره وری قرار دارند و حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان به سیستم اقتصادی کشور هزینه تحمیل می کنند.
نگاهی به ساختار مالیاتی محصولات دخانی
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه درآمد حاصل از مالیات بر دخانیات را سازمان امور مالیاتی کشور می بایست اعلام کند گفت: درآمد حاصل از مالیات بر دخانیات در قانون ارزش افزوده به وزارت بهداشت تعلق نمی گیرد و درآمد بند «ت» ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده به وزارت کشور پرداخت می شود. همچنین براساس ماده ۷۳ قانون برنامه هفتم توسعه باید ۱۰۰ درصد درآمد از مالیات بر محصولات دخانی می بایست برای پیشگیری از مصرف دخانیات درمان بیماری ها و توسعه ورزش همگانی هزینه شود که سهم وزارتخانه های «بهداشت» «آموزش و پرورش» و «ورزش و جوانان» توسط قانون گذار مشخص می شود.
پایان خبر وبگردی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تخلف در فروش نخی سیگار / ترفند صنایع دخانی برای شکستن سیاست های مالیاتی" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تخلف در فروش نخی سیگار / ترفند صنایع دخانی برای شکستن سیاست های مالیاتی"، کلیک کنید.